Česká republika září čistotou

18.04.2016

Česko září čistotou. O víkendu jej uklidili desetitisíce dobrovolníků.
Česká republika září čistotou

O víkendu proběhla hlavní vlna úklidů v rámci projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko.

Organizátoři letošního Ukliďme svět, ukliďme Česko, celorepublikové úklidové akce, kterou tento rok poprvé společně pořádali Spolek Ekosmák a Český svaz ochránců přírody, si nastavili laťku opravdu vysoko. Jejich cílem bylo zapojit do úklidů 100 000 aktivních dobrovolníků z řad široké veřejnosti a uklidit z českých měst, obcí a přírody černé skládky a odpadky a rozvířit tak debatu ohledně dlouhodobě neřešené problematiky černých skládek.

 

Po hlavní vlně úklidů můžeme konstatovat, že tak vysoko nedosáhli. I tak ale výrazně překonali loňská čísla: Úklidů se zúčastnilo úctyhodných 65 000 dobrovolníků. A organizátoři ani teď nemají důvod házet flintu do žita. "Pod taktovou Českého svazu ochránců přírody probíhá už dlouhá léta také podzimní vlna úklidů. Na tuto tradici chceme navázat i v rámci nové spolupráce se Spolkem Ekosmák. 100 000 dobrovolníků tak pořád není mimo naše možnosti," vysvětluje Kateřina Landová, koordinátorka projektu za ČSOP.

Chcete, aby váš dům či firma také zářily čistotou?

Pokud plánujete úklid svého domu, firmy nebo například nemocnice, doporučujeme vám používat kvalitní úklidové prostředky (např. rukavice, utěrky, mopy). Použít můžete také úklidové vozíky, mycí prostředky a užitečnou dvoufunkční dezinfekci 2v1 (mytí a dezinfekce). Po úklidu také nezapomeňte na ošetření rukou (vyzkoušejte kosmetické přípravky s ALOE VERA).

A kolik odpadu se podařilo uklidit v právě proběhlé jarní vlně úklidů?

Na přesné statistiky si budeme muset ještě pár dní počkat. Podle předběžných odhadů organizačního týmu Ukliďme svět, ukliďme Česko se však výsledná čísla budou pohybovat kolem rekordních 1 600 tun odpadů, ze kterých se podařila vytřídit celá třetina.

 

Ačkoliv jde o velký úspěch, organizátoři Ukliďme svět, ukliďme Česko upozorňují, že není v moci podobných akcí vyřešit palčivý a komplikovaný problém černých skládek na území republiky. "Pro to, abychom se černých skládek zbavili nadobro, je třeba legislativních změn, která jsou již naštěstí součástí návrhu nového odpadového zákona." uzavřel Miroslav Kubásek ze Spolku Ekosmák.

 

Poznámka: Chcete se zapojit? Najděte si organizovaný úklid v interaktivní mapě na www.UklidmeCesko.cz, nebo jen vyrazte do přírody a posbírejte trochu odpadků na vlastní pěst. Bojujme společně a aktivně proti černým skládkám! Ukliďme společně Česko i celý svět!

Přejeme vám pohodový den!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o.

Kontakty: Google+ nebo email: krasny@szo.cz