Jak probíhala jarní fáze úklidů v rámci Ukliďme svět, ukliďme Česko 2016?

04.05.2016

Hlavním úklidovým dnem akce Ukliďme svět, ukliďme Česko byla sobota 16. dubna 2016. Letošního úklidu se zúčastnilo 78 000 osob!
Jak probíhala jarní fáze úklidů v rámci Ukliďme svět, ukliďme Česko 2016?

Na jaře se po celém Česku uklízelo po dobu několika týdnů

Jarní vlnu úklidů zahájil v pondělí 22. února první letošní úklid. Dobrovolníci uklidili 100 kg odpadu z pražské Cibulky. Úklidy letošního jara symbolicky zakončilo hned 7 úklidů naplánovaných na sobotu 30. dubna.

 

Další úklidy probíhají i v průběhu roku, většina se však chystá na podzimní úklidovou vlnu, která navazuje na tradici Českého svazu ochránců přírody a stala se součástí společné akce.

Úklidové statistiky roku 2016 a 2015

Během 9 týdnů proběhlo 1 851 úklidů. Zúčastnilo se jich 78 000 osob. V roce 2015 proběhlo v rámci Ukliďme svět a Ukliďme Česko celkem 1473 úklidů s účastí 52 359 osob.

Uklízíme všichni

Heslo letošního ročníku znělo „Uklízíme všichni“. Podařilo se jej naplnit? Do úklidů se letos zapojili například: diplomaté 4 velvyslanectví, ministři české vlády, moderátoři Českého rozhlasu Dvojka, IQ Roma servis, mateřské, základní, střední i vysoké školy, vřesinští senioři, 28 dětských domovů, bezdomovci z Jablonce nad Nisou, české i zahraniční firmy, dospělí z ústavu pro mentálně postižené, městské a obecní úřady, sportovci, hasiči, myslivci a další.

 

V Brně se letos podařilo prohloubit spolupráci s Městskou policií, která při svých předúklidech vysbírala z brněnských parků injekční stříkačky. V Praze uklízeli velvyslanci, ministři a další významné osobnosti.

Kolika odpadů se Češi letos dokázali zbavit?

Letos toho dobrovolníci uklidili opravdu hodně. To ale není všechno. Kdo si jednou vyzkoušel uklidit černou skládku, pořádně se zamyslí, než odhodí u cesty obal od čokoládové tyčinky. A pak strčí obal do kapsy a vyhledá nejbližší odpadkový koš.

 

Zapojením široké veřejnosti do úklidů všichni společně úspěšně bojujeme nejen proti existujícím, ale také proti budoucím černým skládkám.

 

Celkem jsme uklidili 1 760 tun odpadu. Vytřídili jsme 30 % (528 tun). Každý účastník průměrně posbíral 22, 5 kg. V roce 2015 jsme uklidili 1 403 tun.

Ukliďme společně Česko i celý svět!

Ukliďme svět, ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky. Jejím cílem je využít různé úklidové prostředky, šikovnou úklidovou techniku, případně také úklidové vozíky a poprat se s nelegálně vzniklými černými skládkami a nepořádkem.

Chcete se zapojit?

Najděte si organizovaný úklid v interaktivní mapě na www.UklidmeCesko.cz, nebo jen vyrazte do přírody a posbírejte trochu odpadků na vlastní pěst. Bojujme společně a aktivně proti černým skládkám!

Tipy pro domácí úklid

Pokud se chystáte uklízet u sebe doma, doporučujeme vám používat kvalitní úklidové a mycí prostředky. Doporučujeme užitečnou dvoufunkční dezinfekci 2v1, která myje a dezinfikuje. Po úklidu také nezapomeňte na ošetření rukou, například kosmetickými přípravky s ALOE VERA.

Přejeme vám pohodový den!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o.

Kontakty: Google+ nebo email: krasny@szo.cz