Zrekonstruované pokoje pro předčasně narozené děti a jejich rodiče mají ve Zlíně

09.02.2017

Rekonstruované pokoje pro předčasně narozené děti a jejich rodiče byly oficiálně zprovozněny ve zlínské Krajské nemocnici T. Bati, a. s.
Zrekonstruované pokoje pro předčasně narozené děti a jejich rodiče mají ve Zlíně

4 nové pokoje díky projektu Malé mimi

Rekonstruované pokoje pro předčasně narozené děti a jejich rodiče byly začátkem měsíce oficiálně zprovozněny ve zlínské Krajské nemocnici T. Bati, a. s. (KNTB), za účasti hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka, sponzorů, hostů a vedení KNTB. K užívání jsou k dispozici tři pokoje ve 4. patře a jeden pokoj v 7. patře zdejší porodnice. Rekonstrukce pokojů a jejich vybavení byly realizovány díky projektu Malé mimi. Jeho iniciátorem byl Martin Gazda, otec předčasně narozené holčičky, spolu s primářem novorozeneckého oddělení KNTB Jozefem Macko.

 

Realizace projektu je významným krokem ke zlepšení péče o předčasně narozené děti i jejich rodiny. Rodiče mohou být nyní se svými dětmi 24 hodin denně, trávit s nimi co nejvíce času. Dříve to možné nebylo a mohli je pouze několikrát denně navštěvovat. Stálý kontakt miminka s matkou i otcem přináší těmto dětem prospěch pro jejich další vývoj. Jsem vděčný panu Gazdovi za vynikající nápad, kterým jeho projekt bezesporu je, a za pomoc při jeho realizaci. Poděkování patří jemu i mnoha sponzorům, kteří na uskutečnění projektu přispěli,“ řekl primář Macko.

 

 

Připojuji se s poděkováním všem, kteří se o realizaci projektu zasloužili. V České republice je ojedinělý a jsem rád, že se ho podařilo uskutečnit v roce 90. výročí založení Baťovy nemocnice. Je to krásný dar nejen pro předčasně narozené děti a jejich rodiče, ale i pro naši nemocnici,“ sdělil ředitel KNTB Pavel Calábek.

Pokoje pro maminky a jejich předčasně narozené děti

Tři pokoje ve 4. patře budovy porodnice jsou určeny pro maminky a jejich předčasně narozené děti, které už nepotřebují péči na jednotce intenzivní péče. Rekonstrukcí v 7. patře porodnice vznikly prostory pro rodiče, jejichž děti jsou ještě na jednotce intenzivní péče v inkubátoru.

 

 

Před osmi lety se nám ve zlínské porodnici narodila dcera o 12 týdnů dříve před termínem porodu. Vážila jen 620 gramů. Díky primáři Mackovi a ostatnímu personálu novorozeneckého oddělení, kteří se o naši Laurinku starali, jsme si ji po čtyřech měsících mohli konečně odvést s sebou domů. To, že jsme během té doby s dcerou nemohli být stále v kontaktu, bylo velmi stresující,“ řekl Martin Gazda.

 

Poznámka redakce: V nemocničních zařízeních je nutností používání profesonální úklidové techniky, prostředků a desinfekcí. Firma KRÁSNÝ – zdravotnická technika s.r.o. se specializuje na oblast úklidové a zdravotnické techniky již od roku 1998. Úklidové vozíky, dezinfekční prostředky a lékařské přístroje dodáváme nemocnicním, podnikatelům ale také jednotlivcům, občanům po celé ČR.

Finanční zajištění projektu

Sbírka odstartovala v říjnu 2015 s cílem získat prostředky na rekonstrukci pokojů. Trvala do září 2016. Organizátorům se podařilo od více než 250 dárců z řad veřejnosti i firem shromáždit na transparentním účtu finance i věcné dary za 3,5 milionu korun. Ty byly využity k pokrytí nákladů na rekonstrukci pokojů ve 4. patře. Zlínský kraj pak vyčlenil ze svého rozpočtu 4,5 milionu korun, které byly využity na výstavbu pokoje v 7. patře porodnice.

 

Zdroj: Karla Havlíková, tisková mluvčí KNTB

Přejeme vám a vašim dětem pevné zdraví a hezký den!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o.

Kontakty: Google+ nebo email: krasny@szo.cz